בייג'ינג, 18 באוקטובר 2023 /PRNewswire/ — סרביה היא אחת המדינות שנהנות מיוזמת החגורה והדרך (BRI), ומפעל הפלדה בן ה-100 בעיר סמדרבו בצפון מזרח המדינה מהווה דוגמה נהדרת. מפעל הפלדה בסמדרבו, שהוקם ב-1913, תרם 40% מהכנסות העיר בתקופת השיא שלו, והיה ידוע בשם "הגאווה של סרביה".
מאוחר יותר, עקב תחרות גוברת בשוק ותפעול לקוי, מפעל הפלדה התחיל להפסיד כסף שנה אחר שנה, ועמד של סף פשיטת רגל. ממשלת סרביה ניהלה מספר סבבים של מכרזים בינלאומיים, וכולם נכשלו. ב-2016, למעלה מ-5,000 עובדים נקלעו למצב של חוסר ודאות. אבל אז, חברת Hebei Iron מסין נכנסה לתמונה, הקימה את HBIS Serbia Steel, הכניסה למפעל ניהול וטכנולוגיה מתקדמים, והפכה את מפעל הפלדה לעסק גלובלי שמתמקד בלקוחות ובשרשרת האספקה. החברה שולבה באופן פעיל ביוזמת החגורה והדרך ובתהליך של גלובליזציה כלכלית, וביססה את עצמה עד מהרה כחברת פלדה מאוד תחרותית באירופה וכדוגמה מעולה לשיתוף פעולה תעשייתי בינלאומי.
שיתוף פעולה בין סין ואירופה במסגרת BRI
התחייה מחדש של מפעל פלדה בן מאה שנה הוא התגלמות היתרונות שה-BRI הביאה לאירופה. עשרים ושש מדינות באירופה חתמו על מסמכי BRI עם סין. במסגרת שיתוף הפעולה שלהן עם BRI, היקף היבוא של סין מהאיחוד האירופי גדל ב-63.7% מ-2016 ל-2021. היבוא של סין ממדינות מרכז ומזרח אירופה גדל ב-127.3% באותה תקופה. רשת מסילות הברזל China Express Railway, שמקשרת ערים ליד החוף המזרחי של סין עם חוף האוקיינוס האטלנטי, עמוסה יותר ויותר. בשנה האחרונה, 16.000 רכבות נסעו בין סין לאירופה – עלייה עצומה מ-80 רכבות כאשר רשת CR Express נחנכה לפני למעלה מעשר שנים.
אתגרים חדשים
בהשוואה לשנים הראשונות של היוזמה, כיום המצב בין סין לאירופה שונה באופן משמעותי. היחסים הדו-צדדיים ביניהן זקוקים לכוונון עדין כדי להתמודד עם אי-ודאויות ואתגרים, וגם כדי לשדרג את דפוס החשיבה ממשחק סכום-אפס, שאבד עליו הכלח. הדיפלומט הסיני הבכיר וואנג יי, שנאם בפגישת הדו-שיח האסטרטגי בדרג בכיר ה-12 בין סין לאיחוד האירופי שהתקיימה בבייג'ינג בשבוע שעבר, אמר שסין ואירופה הן שותפות, לא יריבות, ושיש להן יותר הבנות משותפות מאשר חילוקי דעות. סגן נשיא הנציבות האירופית, ג'וזף בורל, אמר שלמרות המערכות הפוליטיות והכלכליות השונות שלהן, לאיחוד האירופי ולסין יש אינטרס משותף לשאוף לקשרים קונסטרוקטיביים יציבים.
בינתיים, גם ה-BRI נכנסת לשלב חדש. בשלב ההתחלתי, גם קבלנים פרטיים וגם חברות ממשלתיות הובילו את הבנייה של תשתיות בסיסיות. הפרויקטים האלה עזרו לטפח רצון טוב פוליטי ולהמריץ שותפים עסקיים מקומיים. הודות להם, כיום חברות פרטיות בסין מרגישות נוח יותר לנהל עסקים עם ארצות שותפות ב-BRI. סין מעודדת חברות פרטיות לקחת חלק פעיל יותר ולהשתתף בפרויקטים שמוגדרים כ"קטנים ויפים", מכיוון שמדובר בפרויקטים קטנים שקשורים באופן ישיר לשיפור מקורות הפרנסה המקומיים. מועמדים מועדפים להשקעות חדשות כוללים עסקים במגזרים כגון אנרגיה חדשה, טיפול רפואי, תקשורת סלולרית ומסחר אלקטרוני.
הצורך בהגברת הדו-שיח
מאז השקת ה-BRI, השותפות הגלובליות שלה ניסו למצוא מסגרות תאורטיות והסדרים מוסדיים נוספים כדי שתוכנית שיתוף הפעולה הגלובלית תהיה בת-קיימא. נשיא סין, שי ג'ינפינג, הציע את יוזמת הפיתוח הגלובלית, יוזמת הביטחון הגלובלית ויוזמת הציביליזציה הגלובלית. היוזמות הגלובליות האלה זכו להכרה רחבה מצד הקהילה הבינלאומית והעלו תרומות היסטוריות למשילות הגלובלית בנושא זכויות האדם בסוגיות ספציפיות שקשורות לביטחון, פיתוח ומגוון תרבותי.
על הרקע זה, הגיע הזמן שסין ואירופה יגבירו את הדו-שיח בנושאי מפתח אסטרטגיים, ורשת CGTN מארחת פורום משודר בטלוויזיה בשולי יריד הספרים בפרנקפורט השנה, תחת הכותרת: היוזמות הגלובליות של סין וה-BRI: הזדמנויות או סיכונים?
חברי הפאנל כוללים את דאנילו טורק, נשיא סלובניה לשעבר; מייקל שומאן, יו"ר מועצת המנהלים של האיגוד הגרמני הפדרלי לפיתוח כלכלי וסחר חוץ; רודולף שארפינג, לשעבר שר ההגנה של גרמניה; סוזאן באומן, לשעבר מנהלת מכון קונפוציוס בדיסלדורף, ושונג הונג, לשעבר סגן נשיא Evonik Industries. חברי הפאנל ינהלו דיון מעמיק אודות הקשרים בין סין לאיחוד האירופי במהלך יוזמת החגורה והדרך, שקשורים לא רק לרווחה של שני הצדדים, אלא גם ליציבות ולשגשוג בעולם.